15 aprilie 2008

Ochelarii Tiei Carrere

Sunt unele filme care scartie pur si simplu. Nu ai ce sa le faci. Bagi efecte speciale cu duiumul, aduci actori pe care ii platesti cu PIB-ul unei tari africane si tot nu merge. Scenariul este diluat, nu se potrivesc evenimentele, actorii umbla cu ceasul la mana prin secolul al XVIII-lea, monstrul din Cloverfield seamana cu Godzilla la regim.

Dar nu despre filmele aste este vorba aici. Ci despre cele care chiar iti plac, dar nu poti sa intelegi cum, dupa ce au reusit sa treaca de proba cea mai dificila captatio benevolentiae, regizorii capituleaza in fata detaliilor. Unele dintre ele sunt chiar amuzante. Te atasezi de ele. Gen, From Russia with love, cand Sean Connery reuseste sa se strecoare cu masina printr-un gang foarte ingust pe doua roti. Este posibil? Nici o problema, s-a mai vazut si la case mai mari. Doar ca Bond intra cu rotile din dreapta ridicate in aer, iar cand iese, are rotile din stanga in aer. Probabil alea din dreapta au luat o pauza. Ok, astea tin de lumea copiilor.

Dar cand o aduci pe Tia Carrere sa iti ridice nivelul de atentie al publicului masculin, ca pe cel feminin il rezolvasei cu Sean Connery, o pui sa joace un rol cel putin dificil, acela de specialist in editare grafica, o faci sa vorbeasca despre pixeli si alte traznai,  iar pentru a face intreaga poveste mai credibila, ii mai trantesti si o pereche de ochelari, la sfarsit ii faci o favoare. O lasi pe ea sa isi aleaga rama de ochelari.

Trecem peste faptul ca o astfel de cosmetizare ar putea sa treaca drept insulta. Adica, eu nu pot sa ma prind ca e Tia Carrere desteapta, decat daca poarta ochelari? Altfel nu se poate? Sunt superficial si misogin? Nu cred. Dar ma rog, accept. Tocilarii poarta ochelari. Dar nu imi explica ca asta este rama pe care si-ar fi ales-o Tia Carrere.

Nu stiu cati considera asta o mare problema, dar eu cred ca un film se sprijna cateodata in detalii. Care ar putea fi foarte usor rezolvate. Personajul nu ar fi putut sa isi aleaga o rama de ochelari, pentru ca nu stie cine va juca rolul. Nu stie ce s-ar potrivi. Va arata fortat. Personajul nu poarta ochelari pentru ca este destept. Poarta pentru ca nu vede. Iar cand iti iei o pereche de ochelari, nu ti-i alegi in functie de IQ. Ti alegi in functie de cum iti sta rama pe nas. Prin urmare, alegerea ramelor ramane a actorului si nu a personajului. Nu poti sa iei ochelarii lui Harry Potter si sa ii pui pe nasul Angelinei Jolie.

Sa vedem daca ghiceste cineva filmul. Cine ghiceste are de la mine o sticla de Cabernet Sauvignon La Cetate. Prietenii stie de ce! De vin.