27 martie 2007

Amenintari cu moartea pe blogosfera

Ziua de astazi se anunta o zi normala, birou, cafea, bloguri, un pic de stres. Cat de departe par toate acum.

Sunt luni bune de cand ma numar printre cititorii lui Scobleizer, unul dintre multii anonimi, postez rar, in general il gasesc ca fiind o sursa buna de informatii pentru lumea blogurilor din State si de aiurea. Insa postul de ieri m-a pus pe ganduri serios. Kathy Sierra a primit amenintari cu moartea pe blogul ei. Prima data cand am citit, am crezut ca e o gluma proasta, insa sapand mai adanc, am vazut ca lucrurile mersesera destul de departe. Intreaga poveste are un aer de gluma proasta, dar in acelasi timp repercursiunile sunt greu de prevazut, de vreme ce sunt implicati oameni reali, si nu fantome de pe Second Life. In general, lumea tinde sa nu ia in serios lucrurile acestea, mai ales daca se intampla in lumea virtuala si cred ca in majoritatea timpului, lumea are dreptate. Exista un fir logic urmarit de Kathy Sierra, ce m-a impiedicat sa concediez si de data asta toata poveste ca fiind inca un incident de genul "hai sa dam cu oamenii de pamant, pentru ca aici nu ne vede nimeni." Iata si rationamentul:


"My first reaction--and probably yours--is to think, "Of course he doesn't actually mean it." But the "funny" thing about crossing the line from criticism to suggestion of death is that your mind starts to wander:
* The guy who wrote this is anonymous (to me... I'm sure the people behind the site know exactly who made that comment and who posted the photo). I have no way of knowing just how disturbed he might be.

* Normally sane adults don't cross that line, especially when they know they're breaking federal law.

* The (apparently) same person made several sexual comments about me as well... for example, analyzing my "Canyon of Pain" graphic and turning it into a metaphor for what I want sexually (you can imagine).

Noose. Sex. Hatred. Misogyny. Willing to commit a federal crime. Anonymity."

Am vazut multe certuri, majoritatea penibile, in timp ce rasfoiam blogurile sau forumuri, unele sunt amuzante, altele sunt infantile, de cele mai multe ori se dovedesc a sfarsi in vulgaritate. Dar nu de data asta, Scobleizer cred ca o spune cel mai bine:

"It’s this culture of attacking women that has especially got to stop. I really don’t care if you attack me. I take those attacks in stride. But, whenever I post a video of a female technologist there invariably are snide remarks about body parts and other things that simply wouldn’t happen if the interviewee were a man. It makes me realize just how ascerbic this industry and culture are toward women. This just makes me ill."

In cazul atacurilor de genul acesta, nu mai functioneaza spiritul de fronda sau pofta de cearta, oamenii se dezbraca de civilizatie pentru a ne arata de ce sunt ei in stare, imediat ce au coborat din copac. Toate complexele interzise de viata reala rabufnesc aici. Si din pacate pentru noi toti, aici sunt sinceri cu ei insisi.

Din pacate, acelasi lucru se poate spune si in cazul romanesc, si ma refer aici la mizeriile ce populeaza comentariile articolelor din versiunile on-line ale multor ziare autohtone. Rar mi-a fost dat sa vad un volum atat de mare de prostie revarsata fara pic de respect la adresa celorlalti. Cred ca nivelul de vulgaritate si violenta este direct proportional cu numarul de oameni implicati in spatiul virtual. Din punctul acesta de vedere, ne asteapta zile negre.