28 ianuarie 2008

Plaza Romania*

Am sa reiau un post mai vechi al lui Orbitoru, in care acesta s-a ocupat de spatiile de parcare pentru handicapatii care lucreaza la cazinoul de la Plaza Romania, mallul minune, care a saltat preturile sandramalelor de pe Timisoara. De data asta am sa ma ocup de interior. Ca sa fiu mai precisa, de muzica care se aude in magazine.

Nu pot sa nu recunosc, cateodata cu rusine, ca mai ascultam si prin casa d-alde M.A.N.D.Y, Booka Shade, David Guetta si altii la fel de fuck me I'm famous, you puta madre.

Dar ce nu inteleg, este indarjirea cu care incearca, patronii, vanzatorii, sau mai stiu eu cine, Paulista [cunoscatorii stiu de ce] sa cultive urechile si asa brutalizate de manelele din aer liber sau imbacsit. Departe de mine sa incerc acum o analiza stilistica profunda a noilor stiluri minimal, glitch, electro, electro-funk, electro ... ca in Electrooo, baga-ti doua degete in priza! Nici nu visez la mandrele buticuri de plaza sa se transforme in vreun buddah bar sau cafe del mar, improvizat aici, in inima baraganului.

Mai intai, ar trebui aflat cine este la originea cataclismului auditiv ce bantuie printre rafturile cu bumbac 100%. Daca sunt patronii, atunci sunt nesimtiti, pentru ca daca tot le place muzica asta, sa stea naibii in magazin, cu noi plebeii! Sa savureze muzicile in colectivitate! Daca sunt plecati, este ca si cum mi-as lua bilet la Ateneu, dar pe drum m-as opri sa sparg seminte in Giulesti.

Hai sa trecem la esalonul doi. Daca sunt vanzatorii? De dragul discutiei, si nu numai, eu inclin sa cred ca sunt vanzatorii/vanzatoarele. Atunci, in ce studiu facut de cercetatorii de la N.A.S.A. sau de la M.A.-S.A., ati auzit voi ca muzica electronica sporeste apetitul pentru cumparat niste haine pe care le gasesc oricand mai ieftin la Viena sau Barcelona, doar ca sunt prost si le cumpar de la voi? La voi acasa cum este muzica? La fel ca in magazin? Nu cred! Cred ca ascultati manele, si de fapt puneti muzica asta pentru ca patronii nu va platesc indeajuns pentru a merge in Kristal. Pe forumuri si pe hi5 vostru nenorocit va laudati ca ascultati muzica direct de la Kontakt si de la Get Physical, pe cand voi schimbati manele pe furis pe odc si va sharuiti windowsul si jocurile instalate ca niste destepti ce sunteti, ca ultima piesa david guetta e doar pentru voi, la concurenta cu florin salam.

Ca sa nu zic ca mi-as dori ca patronii vostri dragi, care intre noi fie vorba, va schimba ca pe ciorapii de fite [stiti voi de care, dintr'aia care de abia iti incap pe picior], sa va plateasca regeste, cu toate ca inca suntem o republica, fi-ar a naibii de republica. Dar tare imi este teama ca va plateste in greutatea in aur a creierului vostru. Cand te uiti cu o scarba olimpiana [vezi Orbitoru, ca am citit si eu Legendele lui Al. Mitru] la mine, ca vreau sa stiu daca mai ai si alt tricou, decat ala patat de unsoare, as fi vrut ca in cazul vostru, scoala sa fi durat/durut mai mult.

Pentru cei ce s-au trezit dupa reclame, Plaza Romania este noul loc de transhumanta al ovinelor urbane, cele cu pantalonii in vine si parul ascutit unde muzica bubuie mai ceva ca pickhamerele minerilor in capetele studentilor, in '90.

*acest post a fost scris ascultand cu placere Nusrat Fateh Ali Khan - Mustt Mustt