22 ianuarie 2008

Spitale spaga scoli ... barza manz viezure

Am descoperit astazi pe blogurile hotnews o discutie interesanta despre spaga din sistemul medical. Acum, la pachet cu discutia de ieri de la Realitatea TV, despre spagile din educatie, mi-a lasat un gust amar. Cum au ajuns doua din locurile cele mai sensibile ale societatii sa fie infectate intr-o asemenea masura ar insemna sa rascolim prin cutia istoriei recente romanesti. Dar cine ar vrea sa faca lucrul acesta.

Cand te doare un lucru, cu cat durerea este mai acuta, cu atat solutia pare mai simpla. Banuiala mea este ca Alexandru suferea de o infectie la masea cand a taiat nodul gordian.

Cu totii suntem posesorii unor povesti cel putin infioratoare despre spagile din spitale. In topul personal este una in care medicul si doctorii au incercat sa pacaleasca o familie sa le dea spaga de doua ori, mintind in prima instanta ca au primit bani de la ceilalti membrii ai familiei.

Dar sa revenim la discutia de fond. Dupa umila mea parere, orice incercare de a legaliza un procedeu intalnit frecvent duce la legalizara marijuanei. Nu ca mi-ar displacea acest lucru. As vedea mai putin oameni stresati, probabil ca intersectiile s-ar transforma mici woodstock-uri, lumea ar asculta joan baez si bob dylan in timpul raziilor politiei, etc. Pentru ca medicii iau spaga, profesorii iau spaga, nu inseamna ca legea are o problema. Totusi, sa nu pierdem esentialul din vedere. Se spunea ca salariile sunt mici, statul nu face nimic si altele d-aiurea. Cand un profesor sau un medic (poate sa fie si asistent, brancardier, etc. din cate am verificat ultima oara, si ei aveau o constiinta), ei gresesc nu numai in fata elevilor, parintilor, bolnavilor, ci si fata de colegii lor, cei care nu iau spaga. Si astfel se naste o mica sau mare, dupa posibilitati, clica in interiorul unei profesii. Ma intreb ce discuta un doctor spagar cand se intalneste cu unul care nu ia spaga, ca doar nu despre actul medical. Sau un profesor care cere spaga (meditatii) si nu preda bine la clasa, cand se intalneste cu unul din profesorii care ii mediteaza elevii. In ultimul caz, va spun eu. Se cearta. Se cearta precum chiorii.

Daca au inceput sa apara oameni din interiorul sistemului, precum acest domn, Vasile Astărăstoae, care sa justifice, intr-un fel sau altul, legalizarea spagii, inseamna ca societatii romanesti i-a crescut un obraz gros si putem sa ne ducem cu toti la culcare. FNI vegheaza pentru noi. Sa ne fie rusine!


Am mai citit pe acelasi subiect

Cu spaga in dinti si sanatatea-n traista de subiectiv
Sa legalizam spaga in spitale ... tot de subiectiv

Trebuie legalizata mita data medicilor de Emil Stoica