10 decembrie 2008

Două ştiri şi o vorbă de duh

Dacă la prânz, România a fost paralizată în aşteptarea comunicatului de presă ce urma să vină din partea Cotroceniului, în Statele Unite două ştiri ţin de câteva zile capul de afiş:

  • decizia lui Khalid Sheik Mohammed de a se auto-denunţa vinovat pentru atentatele de la 11 septembrie, împreună cu alţi patru deţinuţi de la Guantanamo. Acum, don't let them fool you, cum ar spune americanii, nu este vorba despre vreun sentiment de remuşcare, un acces subit de sinceritate, ci mai degrabă, după cum relatează Daily Kos, "It was stunning to see today how not only do the defendants comprehend their extensive rights ... they are explicitly asking the court to hurry up because they are bored with the due process they are receiving." Ei bine, toată tărăşenia asta a readus pe tapet povestea mai veche a tribunalului militar de la Guantanamo. Pentru că Guantanamo este un caz special, este prima închisoare care a fost creată pentru un anumit tip de prizonieri. Cei produşi de lupta lui Bush împotriva terorismului. Cei pe care poţi să îi torturezi, poţi să le torni apă pe gât, etc. Problema cu aceşti deţinuţi este că mărturiile obţinute de la aceştia nu au absolut nici o valoare în faţa unui tribunal civil. La CNN, întrebat despre dilema, tribunal militar vs. tribunal civil (ăla pe care vajnicii traducători de filme îl traduc ca mare juriu, de parcă ar exista şi un juriu mic), a răspuns că justiţia militară este pentru actul de justiţie, ce este muzica de fanfară pentru muzică în general.

  • Guvernatorul de Ilinois cu nume imposibil de pronunţat, Blagojevich, a fost arestat împreună cu adjunctul lui, pentru că a scos la mezat locul de senator, lăsat liber de victoria lui Barack Obama în alegerile prezidenţiale care tocmai au avut loc. Acum, guvernatorul este cel care numeşte înlocuitorul lui Barack. Şi ce s-a gândit acesta, nici mai mult, nici mai puţin decât să îl dea celui care licitează mai mult, iar dacă ei sunt zgârciţi, să-l păstreze pentru el. Ce i-a şocat pe americani a fost sinceritatea, cred ca la CNN termenul a fost de brazen, modul direct în care guvernatorul s-a gândit să exploateze situaţia în interes propriu.

Blagojevich: Unprecedented Venality And Stupidity

IL-GOV Legal Explainer