08 decembrie 2008

Satriani vs. Coldplay

Copy from one, it's plagiarism; copy from two, it's research. - John Milton

Mă uitam pe linkurile pe care le-am adăugat la postul cu testul de muzică şi mi-am dat seama că se transformă într-un post de sine stătător. Mai ales că se poartă iarna asta plagiatul şi pe la alte case, de preferinţă la Gary Moore.

Dar nu despre asta este vorba. Citeam interviul dat de Satriani în pagina Music Radar şi nu am putut să nu remarc comentariile care înclinau în mod covârşitor în favoarea lui Joe. Nu am găsit nici un comentariu care să ia apărarea celor de la Coldplay. Mai rar atâta unanimitate. Oare de ce? Să fie pur şi simplu atitudinea anti-Coldplay dată de omniprezenţa trupei sau a albumului anul acesta? Credeam că o dată cu celebritatea vine şi simpatia oamenilor. Şi nu este un caz singular.

şi acum sfatul specialistului

nu vă supăraţi pe mine pentru al doilea filmuleţ, şi eu am înţeles la fel de mult din el ca şi voi, este pentru Ciprian, care nu părea convins de asemănările dintre cele două cântece. Acum sper că e clar, da? Prin urmare, dacă nu prea le aveţi cu chitările, sau aţi picat la muzică în şcoală, nu vi-l recomand.

E ca la fotbal, instictiv îţi vine să fi de partea celui mai slab. Sau mai bine, ca în filme. Ce ar fi fost dacă eroul pozitiv avea toate calităţile posibile, pe superma îl durea în fund de kriptonită, batman nu avea alergii (da chiar, sunt curios dacă fanii Dark Knight, sau ar fi trebuit să spun mai bine fanii lui Ledger, mai ştiu ei oare la ce era alergic Batman?), ce s-ar fi ales de bataia dintre cel urât şi cel bun, de la finalul filmului?*

Pentru cine nu crede ca merită investigat subiectul, există şi relaţia inversă. Nu toată lumea acuzată de plagiat este bătută în cuie pe uşă. Nu trebuie decât să vă uitaţi la comentariile pentru acuzaţiile aduse lui Gary Moore

iar în cazul lui Moore s-a dat şi o sentinţă judecătorească.

Una peste alta, cred că este foarte măgulitor pentru Satriani să vadă că nu este perceput drept personajul negativ în toată povestea asta.

"I did everything I could to avoid a court case with this situation. But Coldplay didn't want to talk about it. They just wanted this whole thing to go away. Maybe they figured this little guitar player guy will leave them alone after a while, I don't know."

din

Music Radar

Joe Satriani speaks about Coldplay lawsuit

mai jos aveţi clipul formaţiei după care s-a inspirat Gary Moore cu Still Got The Blues. Am găsit două lucruri amuzante. Unul ar fi că începutul seamănă cu o piesă pe care am mai ascultat-o, dar nu cântată de ei, să fim serioşi e prima dată când am auzit de Nordrach, iar cel de al doilea este că văd oameni care se bucură la acordurile mooriene, oare ştiu despre ce piesă este vorba?

Ştiu, este frustrant că trebuie să aştepţi până la 5:22,

 

eu zic că judecătorul a avut dreptate.

___________________________________________________

*Regula nu se aplică în cazul lui Clint. Cum multe lucruri nu se aplică în cazul lui Clint. Toate legile lui Chuck Norris sunt de fapt despre Clint, dar oamenilor le este încă frică de el ...