29 aprilie 2009

Bine bine, şi eu cui rămân? Episodul I

Discuţia de pe blogul lui Manafu nu a făcut decât să îmi confirme ceea ce ştiam deja. Nimeni nu are nici cea mai mică idee despre viitorul industriei muzicale, mai precis, acel mic şi insignifiant detaliu cu privire la felul în care va fi comercializată muzica. Florin Grozea de la eok se plânge că este imposibil de lucrat cu sistemul actual. Pyuric spune că vor dispărea cd-urile. Din păcate, afirmaţia ei nu are mai multă valoare ca a articolului care vorbeşte despre o revenire a muzicii pe vinil în New York. Sunt pure speculaţii. Vocalistul de la Snow Patrol spune că nu îi condamnă pe cei care descarcă muzică ilegal de pe internet, iar când vine vorba de propria muzică, o întoarce elegant din condei (nu e pentru prima oara, am mai auzit argumentul ăsta) că lui îi place ambalajul cd-ului. Stai puţin, ambalajul nu este cea mai proastă idee pe care a scornit-o industria muzicală? Neah, doar cei de la New Order au considerat că merită să vinzi un single în pierdere, pentru că ambalajul este important. Apropo, albumele sunt pe moarte. S-a dus naibii vremea lui Use Your Illusion. Imaginaţi-vă, o trupă precum Guns’N Roses a ajuns unde a ajuns datorită unui album (hai două, personal prefer Appetite, dar cele două telenovele gigant l-au cam scos din cursă), dar nu contează. Vreau să aud pe cineva care să îmi spună că dacă scoteau single-uri după single-uri, mai aştepta lumea un album de la Axl. Ce ciudat, un album! Despre care lumea a uitat în cinci secunde.  A, şi datorită videoclipurilor! Toată lumea ştia videoclipul de la November Rain. Sau de la Don’t Cry. Vă provoc să îmi povestiţi ultimul videoclip de la Kings of Leon. Sau de la Lady Gaga. Cum nu ştiţi cine este Lady Gaga?! Mai bine.

Dar unde e MTV-ul acum? Vinde crătiţi şi tigăi. Teleshoppingul la el acasă. Trebuie să ne pară rău? Să îi plîngem de milă? Nu, pentru că avem YouTube, unde poţi găsi formaţii de o mie de ori mai bune decât Bon Jovi. Şi poţi vedea concerte de o mie de ori mai bune decât Bruce la Super Bowl. Vor să se vândă precum caşcavalul, dar nu vor să împărtăşească acelaşi termen de garanţie. Ba bine că nu, ce, credeaţi că dacă i-aţi adus împreună pe Justin şi Ciara, o să vă mai ţină minte lumea peste douăzeci de ani? Ce ciudat, pe ea o ţine minte lumea. Sau pe ei. Dar am uitat, pe voi nu vă interesează să produceţi ceva cu cap. Aţi venit să vă luaţi banu’ şi să o ştergeţi. Şi dacă vă purtaţi ca şi cum ar fi ceva ruşinos, de ce vă mai plângeţi? Observ că aveţi o problemă cu priorităţile.

PS. mi s-a părut foarte amuzant cum toată lumea era preocupată să ghicească ce articol a citit Manafu, ba e ăsta, ba e ăsta …