Nu stiu daca lumea si-ar fi dat seama si altfel decat in urma protestelor care au insotit flacara olimpica de amploarea evenimentelor din Tibet. Noroc cu autoritatile chineze, care au tinut musai sa defileze prin toate orasele importante ale lumii, nepasandu-le daca mai poate vedea si altcineva torta, in afara politistilor. Mai degraba, chemau pompierii, sau incendiatorii de profesie, daca stau sa ma gandesc la Paris. Oricum, pentru cine vrea sa se documenteze mai in detaliu cu privire la intreaga desfasurare a protestelor din Tibet, Wikileaks a pus la dispozitie o pagina intreaga de documente video. Fisierele [.avi sau .flv] pot fi descarcate de aici.
Poate printre atatea evenimente importante petrecute in ultimul timp, summit-uri si alegeri, promisiuni electorale, jocuri de culise, butaforie de doi bani [dedicatie pentru Cami], isi face cineva timp sa discute si lucruri mai importante decat afisele lui Gusa din budele restaurantelor bucurestene. Ar fi pacat sa ne trezim in ceasul al doisprezecelea si sa ne intrebam, dar asta cand s-a mai intamplat? Mai ales, pentru ca nu mai este nici o indoiala, China va fi noul copil rasfatat al lumii economice. Iata o situatie in are economicul bate politicul. Pe fata.
Mi-a placut foarte mult un invitat, ziarist francez, de la Realitatea. In momentul in care Prelipceanu l-a intrebat ce se intampla la Paris, acesta a raspuns, aici este societatea civila. Punct.
UPDATE: cititi aici un articol foarte bun al lui T.R. Ungureanu despre separatia dintre politic, olimpic si neolitic.