12 august 2009

Faţa ruşinoasă a PR-ului

de obicei, atunci când scriu ceva, unul din principalele scopuri pe care le urmăresc este de a fi cât pot de explicit. De clar, uşor de înţeles. Ultimul lucru pe care mi-l doresc este să las loc de interpretări. Dacă cineva cea mai importanta ziîntelege greşit, trebuie să o iau de la capăt. Nu a folosit la nimic munca mea de până atunci. Dacă în viaţa de zi cu zi este bine să aplici cât mai des regula asta, în viaţa profesională, mi se pare una din regulile de căpătâi, asta în cazul în care nu îţi doreşti să munceşti mult peste program. Este vorba despre cei şapte ani de acasă, de cele două luni de probă.

Dar nu şi în cazul comunicatelor de presă ale trupelor româneşti, în cazul de faţă, B.U.G. Mafia. Se dă textul de mai jos (text care a fost repetat, mai mult sau mai puţin fidel, de majoritatea posturilor de televiziune şi de ziare, fapt ce mă face să cred că este mai degrabă produsul publicistului de la B.U.G. Mafia, iar nu vreo lucrare jurnalistică originală)

Dupa trei ani, B.U.G. Mafia se intoarce cu un album nou, o piesa si un videoclip in premiera absoluta […]

Albumul, Viata Noastra, vol.2, se va distribui doar cu ziarul Gazeta Sporturilor, maine si va avea pe el clipul piesei noi - Cu talpile arse -  plus alte 14 piese complet remasterizate.
Piesele de pe acest album sunt unele dintre cele mai cunoscute ale B.U.G

din postura de neofit în ale sferelor comunicării, mi-aş permite doar câteva observaţii din zona bunului simţ şi a semanticii:

  • întoarcerea ar presupune ceva seminificativ, ceva original, fapt întărit de elementul de nou din continuarea textului, un videoclip în premieră absolută (lăsăm la o parte faptul că, cel puţin în cazul de faţă doar premieră ar fi OK, nu e nevoie de absolut)
  • ei, aici e aici, 14 piese complet remasterizate! Trebuie să mărturisesc că pentru mine asta este premiera reală. Am să fac eventual şi un sondaj printre voi, unde va trebui să îmi spuneţi din minte, cam ce credeţi că înseamnă piese complet remasterizate? (să ne ferească bunul Dumnezeu de cele parţial remasterizate …)
  • lovitura de graţie vine, cum altfel, în finalul textului, când aflăm că este de fapt vorba de o compilaţie. C-O-M-P-I-L-A-Ţ-I-E! Nu un album cu piese noi. Aşa cum casa de copii nu e acasă, nici compilaţia nu poate fi album.
  • exprimarea este tendenţioasă, Începe furtunos, de parcă nici Parisul n-a văzut ce au auzit microfoanele din studiourile în care au fost remasterizate … 
  • chiar aşa, ce e prostia asta cu remasterizarea? Care album de rap din România a mai fost remasterizat? Şi în ce scop? În ultimul timp, a fost episodul cu Pearl Jam, care fie vorba între noi, nu a convins pe toată lumea ,iar dacă e să fim sinceri până la capăt, nici B.U.G nu este Pearl Jam, nici piesele lor nu sufereau, cel puţin la capitolul ăsta … mă rog, de gustibus.
  • se vrea o glorioasă trecere în revistă a activităţii uneia din trupele cele mai cunoscute din hip-hop-ul românesc, gen surghiunit în ultimii ani (deh, ce să îi faci, noi n-avem nici textierii lui Kanye şi nici găurile lui fifty) repetă mecanic cantitatea de albume B.U.G dar nu reuşeşte să realizeze esenţialul. Să spună clar că este vorba despre o compilaţie.
  • nu este îndeajuns că ştirile diverselor televiziuni şi ziare seamănă ca două picături de apă, mai trebuie să fie şi scrie cu picioarele.