02 iunie 2011

gîlceava ambidextră

Dacă-mi spunea cineva acum zece, cincisprezece ani, că o să citesc în 2011 despre sfada dintre G.M. Tamas, Horaţiu Pepine, Dragoş Paul Aligică şi Vladimir Tismăneanu*, aş fi zis fie că a înnebunit, fie că e plătit de agenturili străine.

Telenovela care se desfăşoară în paginile virtuale ale lui Critic Atac şi Contributors, alături de În linie dreaptă, mi-aduce aminte de episodul halucinant de la începutul anilor 2000, cînd George Voicu l-a acuzat pe Gabriel Liiceanu de antisemitism.

Cine e cît de cît interesat de fenomen, cred că ştie toată povestea, cine nu, îmi pare rău că a pierdut timpul, îi recomand acest filmuleţ, este mult mai distractiv şi plin de suspans decît restul postului. Pe scurt, tl;dr.

Tot ce lipseşte din această poveste este mobilul crimei. După zece ani absolut rocamboleşti, în care am trecut la mustaţă de un preşedinte internabil, am făcut referendumuri pentru suspendarea altui preşedinte (dacă staţi să vă gîndiţi, românii au ce au cu preşedinţii, şi mai puţin cu cei din ierarhiile inferioare), am numărat pe rînd termopanele, ouălele şi tupeul unui prim-ministru, l-am acoperit de ridicol pe un altul, am urmărit televiziuni de ştiri care bat în sentimentalism acasă teve şi sunt mai lacrimogene decît grenadele jandarmilor, am aflat care era cu adevărat problema!

N-are stînga, ce-are dreapta! Cu reciproca la fel de valabilă.

Dreapta intelectuala romaneasca are substanta, alonja si greutate. Atat in generatiile mai vechi cat si in noile generatii. Nu exista nimic comparabil la ora actuala pe stanga.

Dragoş Paul Aligică, în Contributors

Eu nu pot decît să mă întreb precum Brînduşa Armanca. Cui prodest?

Pentru că eu unul, nu mai înţeleg nimic. Şi din păcate, faptul că am citit cărţile actorilor implicaţi în discuţie mai mult mă-ncurcă, decît mă descurcă. Despre ce vorbim noi acilea?

Din cîte îmi dau seama, una din sursele diferenţelor de opinie de acum ar fi Raportul Tismăneanu. Care se pare, suferă de toate păcatele posibile. A venit prea tîrziu, culpabilizează în bloc, este aşa şi pe dincolo. Nu e bine că am condamnat comunismul. Mda, parcă-şi închipuie cineva că au existat nişte procese interioare de curăţire. Cine era comunist înainte, este şi acum. Dovadă domnu Iliescu. Şi uitasem cum este să fii politruc în anul 2011. Îi mulţumesc şi pe această cale.

Iliescu, revoltat că Europa îl caută la Revoluţie_01_06_2011379

sursa: Adevărul

Bine că nici de cealaltă parte nu-mi este ruşine. Deci, stînga a murit, trăiască dreapta! Care dreaptă? O dreaptă care se afirmă după una dintre cele mai mari crize financiare, în care s-au cam înnecat toate corăbiile financiare ale oamenilor de rînd.

O criză pornită de la bănci şi de la instituţii de stat şi care acum este plătită din banii oamenilor obişnuiţi, spre profitul aceloraşi bănci şi oameni din instituţiile de stat. Pentru cine e neîncrezător, poate să lectureze articolele lui Matt Taibbi, din Rolling Stone. Scuze, dar dacă aud pe cineva vorbind despre un stat minimal, aş vrea întîi ca statul ăsta de acum, aşa maximal cum este, să cureţe mizeria pe care a făcut-o. După aia mai vorbim. Dar nu mi se pare normal ca după ce ţi-ai dat foc la casă, să mai torni şi benzină pe foc.

Măcar dacă ar fi o discuţie legată de conceptele dreptei sau ale stîngii. Dar după ce am lecturat raportul, cartea, articolele din presă, senzaţia mea este de lehamite. Nu se discută despre idei, se porneşte mai degrabă de la o idee fixă, după care, în mai puţin de 2 paragrafe (în medie), se trece la un atac ad hominem. Ceea ce nu-i frumos. Şi nu cred că-i motiv de mîndrie cineva, de la stînga sau de la dreapta..

În nemernicia mea am să-i dau dreptate lui Arhi. După umila mea părere, nici unul din actorii acestei discuţii nu iese onorabil. Şi îmi aduc aminte de ce spunea Ian McEwan.

All this hand-wringing came to an end last weekend with a simple handshake. Spotting Naipaul in the green room at the Hay festival, Theroux turned to McEwan and asked what he should do. "Life is short," McEwan replied. "You should say hello." And with that, handbags were holstered.

Bibliografie absolut facultativă

* de cînd am citit articolul lui Tismăneanu despre anti-umanismul anti-americanismului, am presimţit că or să iasă scîntei.

nu uitaţi să donaţi 2 EURO pentru Asociaţia Inima Copiilor prin SMS la 890. Numărul va fi valabil pînă la sfîrşitul lunii iunie.