06 februarie 2012

Vade retro satana!

subtitlul ar putea fi ce se naşte din Ion Iliescu ...

Nici nu mai ştiu ce s-ar putea adăuga la o asemenea enormitate. Prima dată cînd am citit titlul pe hotnews, am crezut că este vorba de o limbă străină, pe care nu o înţeleg bine, prind un cuvînt, două, dar imaginea de ansamblu îmi scapă.

La rândul ei, corupţia este încă unul din mijloacele prin care se justifică pentru publicul occidental şi românesc nenorocirile din ţări ca România. Pe fondul vidului instituţional şi/sau al unei clase autohtone capitalizate, corupţia este un fapt de viaţă care unge angrenajele economiei în tranziţie. Am din ce în ce mai acut sentimentul că Occidentul foloseşte astăzi corupţia la fel cum a folosit în anii ’90 MINERIADELE pentru a-şi justifica renunţarea la responsabilitatea pe care o are faţă de România. Şi atunci, ca şi acum, Occidentul era într-o zonă de dificultate economică, iar cel puţin pentru Occidentul european, Estul post-sovietic a venit ca o gură de oxigen.

Dacă aş ţine la voi şi la minţile voastre, v-aş conjura să nu citiţi articolul, să nu daţi clic, să nu vă nenorociţi ziua. Dar nu-mi pasă. Nu vă cunosc şi cel mai probabil nici n-o să vă cunosc vreodată, aşa că luaţi şi cutremuraţi-vă. Cel puţin reacţia mea a fost una rău fizic, cred că nu mi-a fost atît de multă greaţă de mult timp. Creierul îmi paralizase şi aveam nevoie să trec de cel puţin două ori prin fiecare paragraf, pentru a depăşi momentul de stupoare. Atît de mult tupeu n-am văzut decît la hoţii care se accidentează în momentul în care sparg o casă şi dau în judecată proprietarii pentru a plăti cheltuielile de spitalizare

Spune domnul Năstase că puterea are un acces mai bun la mass-media tradiţională? Say WHAAAT?! Da Realităţile, Antenele, armatele de postaci, paiaţele de la mitinguri şi din Piaţă ce sunt? Care mass-medie tradiţională?! I-aţi cumpărat pe toţi, aţi uitat, domnule Năstase? I-aţi cumpărat cu publicitate, cu cacealmale, i-aţi compromis, aţi şters cu ei mochetele din redacţii şi i-aţi lăsat să contemple spectrul foamei pe culoarele de la Casa Presei Libere (auzi, libere!).

Dumneavoastră vorbiţi despre fundamentalism ideologic?! N-am apucat încă ziua în care o să-l văd pe domnu Franks sau pe domnu Gittenstein chemînd minerii (ajungem şi acolo, n-aveţi grijă) sau intrînd cu bocancii cu ştanţă CCCP pe talpă, prin sălile de tribunal pe care acum le visaţi că urmează să vă poarte numele.

Iertaţi-mă, dar prefer să retrăiesc cinci vieţi austeritatea domnului Boc, decît să mai trăiesc un minut sufocat de Siberia introdusă de către părintele dumneavoastră spiritual, Ion Iliescu sau de sentimentul de neputinţă şi auto-distrugere pe care-l resimţeam secundă de secundă, între 2000 şi 2004. Asta nu e austeritate, este un desfrîu, pe lîngă osanalele deşănţate în care vă complăceaţi, mizeria spirituală şi materială pe care aţi patronat-o timp de cît? 10 ani? Aţi fost mai sadici şi mai inumani şi decît patronii de manufacturi din Anglia lui Marx. Dacă aţi fi continuat programul de anihilare început atunci, fiecare din blocurile din România ar fi trebuit să aibă acum plase anti-sinucidere la etajele inferioare, precum clădirile Foxconn.

Şi cu asta am ajuns şi la perla coroanei. Occidentul care a folosit mineriadele! Cît de rupt de realitate să fii, ca să vii în 2012 să explici că Occidentul are nevoie să se justifice atunci cînd ne cere să ne rezolvăm mizeria de la noi de acasă? Îmi aduceţi aminte de o profesoară de psihologie şcolară din facultate, care ne explica cum telefonia mobilă este un mod de control al maselor, iar internetul o modalitate de spălare a creierelor (m-am ridicat şi am întrebat-o dacă ştie că predă la ştiinţe politice). În anii nouăzeci, Occidentul era spuneţi dumneavoastră într-o zonă de dificultate economică? Nu, era în aceeaşi poziţie dificilă în care a fost şi Regina Angliei în momentul în care l-a luat în trăsură pe Nicolae Ceauşescu pentru că trebuia să legitimeze nişte impostori. Dificultate economică, ziceţi? Să le-o spuneţi sutelor de mii de români care au emigrat şi acum vă votează de nu vă mai vedeţi, din străinătate. Ar trebui să vă turnaţi în cap toată cenuşa Vezuviului pentru declaraţia asta. Deci, nu Ion Iliescu, nu guvernul Văcăroiu, nu guvernarea domniei voastre sunt vinovaţi pentru marasmul economic şi spiritual în care aţi cufundat ţara, ci Occidentul! Ceauşescu a pus-o la pămînt, domniile voastre i-aţi dat lovitura de graţie. Deci Occidentul a profitat de pe urma mineriadelor, nu guvernarea FSN/FDSN/PDSR. Baronii locali s-au născut pe malurile Senei. A crescut producţia BMW de pe urma incursiunilor minerilor în Piaţa Universităţii. Miron Cozma urma să candideze la Premiul Nobel, cînd aripile i-au fost frînte de agenturili străine. Nu v-aţi plictisit să găsiţi aceleaşi scuze ieftine, de fiecare dată? Tembelii din emisiunile lui Ernest sunt mai credibili decît voi, de fiecare dată cînd veniţi şi ne explicaţi cum Occidentul ne-a abandonat (după ce a profitat de noi şi de virginitatea noastră). Cum i-am îmbogăţit noi mereu pe occidentali şi nu pe voi, care vă lăfăiţi în palate de prost gust, cu averi pe care judeţe întregi nu le-ar fi strîns nici dacă ar fi muncit două vieţi! Mereu sunt de vină ceilalţi. Niciodată nu v-am auzit făcîndu-vă mea culpa, cerîndu-vă scuze măcar în mod simbolic, pentru blestemăţiile comise de către colegii dumneavoastră de partid. Niciodată! Bine că e Occidentul vinovat, că aici suntem cu toţii curaţi ca lacrima! Mă opresc aici, pentru că îmi înţepenesc degetele pe tastatură numai gîndindu-mă la ceea ce am citit pe blogul dumneavoastră. Sper să apuc o vreme mai bună, în care perioada în care aţi fost la guvernare să pară un coşmar urît, rupt dintr-un film prost (ceva în genul lui Sergiu, încercînd să facă un film de artă copiindu-l pe Uwe Boll)

Spre ruşinea mea, trebuie să mărturisesc că în ciuda preocupărilor zilnice, sunt una dintre cele mai apolitice persoane pe care o cunosc. Nu am fost în piaţă, nu am fost nicăieri. Refuz să cred că ceea ce vedem în România este politică. Ştiu că nu am dreptul, dar mi-aş dori din tot sufletul ca aceia dintre prietenii mei care au protestat cu atît aplomb zilele ăstea în Piaţă, să fie primii care să iasă în aceeiaşi Piaţă dacă USL-ul va cîştiga alegerile (lucru pe care nu-l cred încă posibil, dar dacă ţinem cont de calitatea ieşirilor din ultimul timp ale politicienilor PDL s-ar putea să devină încă o certitudine gri a vremurilor noastre), deci, după cum spuneam, să fie primii care să iasă în Piaţă în momentul în care tovarăşul Năstase va candida la un post public. Dacă pentru ei, guvernarea Boc - Băsescu a fost insuportabilă, atunci ideea că Năstase ar putea să mai facă parte dintr-un guvern ar trebui să aibă valoarea unui cataclism mondial, care şterge absolut orice urmă de bun-simţ din minţile oamenilor.