24 aprilie 2007

Blogurile si Holocaustul


Postul de astazi se vrea un update la cel privitor la predarea Holocaustului in scoli. Se pare ca oficialii de la Bruxelles pregatesc o lege cu privire la condamnarea mult mai aspra a negarii Holocaustului. Insa aceasta lege priveste in foarte mare masura si dreptul la libera exprimare, in special, problema libertatii de exprimare in spatiu virtual:

"
Article 10
Jurisdiction
  1. Each Member State shall take the necessary measures to establish its jurisdiction with regard to the conduct referred to in Articles 1 and 2 where the conduct has been committed:

  2. When establishing jurisdiction in accordance with paragraph 1(a), each Member State shall take the necessary measures to ensure that its jurisdiction extends to cases where the conduct is committed through an information system and:

    sursa: the devil's kitchen"

reiese ca nu are importanta unde este hostat materialul, urmarirea autorului este perfect legala. Legea ar urma sa aiba implicatii mult mai largi, datorita faptului ca pana acum era destul de greu de luat masuri in privinta celor ce posteaza in blogosfera.
Din pacate sunt cateva cazuri recente, printre care si cel de pe Creating Passionate Users, care par sa indreptateasca acest gen de actiune. Dilema rezida in alegerea zonei din care sa vina reglementarea, in interior, cum propune Tim O'Reilly, sau din exterior, cum par sa isi doreasca oficialii europeni.
Cat priveste Holocaustul, am gasit doua bloguri (1 + 1) pe care comentariile sunt fara replica. In plus, iata ce se poate intampla daca este ignorata problema Holocaustului. Nu spun ca asa s-ar intampla si in Romania, dar este un bun exemplu de ignoranta.
Trebuie sa spun ca alaturarile dintre problema Holocaustului si atitudinea de fronda pe motiv de libertate de orice fel de expresie nu imi sunt de loc simpatice. Ar trebui pastrate atat proportiile, cat si scopul final pe care il tintesc reglementarile. Pana acum nimic din ce am citit nu m-a convins sa fiu impotriva reglementarilor. In schimb, gasesc ca este perfect pertinenta cererea Poloniei (alaturi de Tarile Baltice) ca in cadrul legii sa fie introdusa si condamnarea crimelor din perioada comunista, alaturi de Holocaust. Pacat ca in Romania nu a avut nimeni intentia asta. Oare oficialii romani de la Bruxelles ce fac? Dorm?


Cat despre situatia elevului exmatriculat (sau nu?) din liceu pe motive de blog incompatibil cu scoala, oare unde se potriveste in povestea de mai sus?