16 aprilie 2007

Holocaust si sistemul educational

Imi rasfoiam linkurile din Bloglines cand am dat este stirea asta scoasa din New Urban Legends. Un departament de istorie din Anglia a renuntat la predarea Holocaustului pe motiv ca, "doreste evitarea sentimentelor anti-semite si de negare a Holocaustului raspandite in randul elevilor musulmani". Stirea se vrea un raspuns la acest raport, apartinand Historical Association, in care se discuta despre subiectele delicate, controversate din cadrul predarii istoriei in scoli. Iata o lista cu tarile Uniunii Europene, 11 la numar, in care este interzisa negarea Holocaustului prin lege:
  1. Austria
  2. Belgia
  3. Cehoslovacia
  4. Franta
  5. Germania
  6. Lituania
  7. Polonia
  8. Romania
  9. Slovacia
  10. Spania
  11. Elvetia



Trebuie observat ca in majoritatea tarilor exista partide de extrema-dreapta, al caror discurs politic in decursul anilor a inclus printre altele si negarea Holocaustului (Belgia, Franta, Romania). Printre oamenii mari s-a observat ca si in Romania este po problema spinoasa recunoasterea Holocaustului, vezi numai cazul maresalului Antonescu, caruia politicienii romani nu au precupetit nici un efort in ai face monumente, statui si slujbe religioase, gafand de fiecare data in ochii opiniei publice. Ce parere au oare oamenii mici in aceasta cestiune?

Ce ar mai fi de spus? Romania are la randul ei o minoritate musulmana importanta. As fi curios sa aflu care este punctul de vedere al profesorilor care predau istoria in scolile noastre, mai ales ca departamentele de istorie din facultati au fost mult timp, locul in care se intalneau cele mai numeroase exprimari de extrema dreapta, numai eu am cunoscut foarte multi studenti la istorie din cadrul Universitatii Bucuresti cu vederi legionare. Acum, mi-ar fi foarte usor sa trag concluzia ca profesorii tineri de istorie ar avea probleme in a preda Holocaustul, dar din proprie experienta, superificialitatea si lipsa de coerenta a manualelor nici macar nu ii confrunta pe acestia cu dileme profesionale de acest tip.
    Mai ales ca astazi este o zi speciala


Digg!