26 februarie 2008

Despre conspiratii*

Problema cu oamenii care inca mai cred in conspiratii este lipsa de consecventa. Daca ai descoperit formula magica dupa care lumea functioneaza, fie ea bani, petrol, etc. esti condamnat de logica sa continui sa gandesti in aceeasi rama/cadru [framework]. Daca banii fac lumea sa se invarta, atunci si tu trebuie sa fii ahtiat dupa bani. Nu poti altfel. Alternativa ar fi sa ajungi un fel de rebel fara cauza, James Dean, Marlon Brando, Steve McQueen ... si daca stau sa ma gandesc putin, nici unul dintre ei nu a sfarsit-o foarte bine.

Nu am intalnit inca persoana care sa fie dispusa sa aplice aceeasi judecata rigida, acelasi pat al lui Procust si asupra propriei existente. Pentru ca este imposibil de aplicat. Este usor sa crezi ca exista o conspiratie iude-masonica, undeva acolo departe, iar ceea ce o face si mai malefica este faptul ca incearca sa controleze si vietile oamenilor aflati la mii de kilometrii. Dar tu aici in tara ta esti serif interstelar. Ceea ce se aplica aiurea, nu se aplica si in curtea ta.

Consecinta conspiratiilor, motivul pentru care sunt inutile este ca te reduce la stadiul de amoeba, de molusca. Daca nu poti continua sa iti duci viata dupa perceptele pe care tu le consideri ca fiind esentiale, atunci spatiul tau de manevra este redus la zero. Singurul beneficiu real rezida in faptul ca te degreveaza de responsabilitate. Daca altii au ultimul cuvant, la ce bun sa iti misti fundul ala gras si sa te apuci sa faci ceva?

Dar mai ai o sansa. Cei care cred in teoriile conspirationiste, gasesc de cuviinta sa isi incredinteze destinul unor persoane foarte palpabile, de obicei, cei mai inepti si mai comuni dintr-un grup. Care altfel nu ar fi avut nici o sansa de a iesi in fata si a spune ceva. Cei care sunt complet lipsiti de insusiri. Nu este ciudat ca dupa ce blamezi o mana de oameni despre care nu stii in realitate nimic, cel mai bun lucru pe care il gasesti de facut este sa te lasi la mana unui individ pe care nici macar nu l-ai ajuta sa traverseze strada? De ce nu este democratia o metoda mai buna de contracarare a intereselor meschine? Probabil ca e tot o forma, mai evoluata ce e drept, de sadomasochism. Si ne intoarcem la Freud.

________
* pe mine sa ma scuzati, Fidel a renuntat la putere, nici eu nu ma simt foarte bine