14 aprilie 2008

Un personaj sinistru

Doug Cassel: If the president deems that he's got to torture somebody, including by crushing the testicles of the person's child, there is no law that can stop him?
John Yoo:
No treaty.
Doug Cassel:
Also no law by Congress -- that is what you wrote in the August 2002 memo...
John Yoo:
I think it depends on why the President thinks he needs to do that.

sursa: Philip Watts

L-am vazut in Taxi to the Dark Side unde este pomenit rolul sau in creearea a ceea ce acum se numeste The Patriot Act. In documentar, apare in cateva secvente, in care daca te-ai lua dupa atitudinea sa calma, ai crede ca ar fi vreun post-kantian si nu unul din arhitectii fundamentarii cvasi-legale a torturii.

Din pacate, cazul lui Yoo demonstreaza ca dincolo de mizeriile si dramele cauzate de interesele economice, nimic nu poate sta in calea unui discurs cvasi-legal. Daca anumite practici ilegale, care urmaresc dobandirea unor avantaje economice, pot fi rezolvate de catre instanta, in momentul in care ai construit un argument bazat pe propriile unelte ale justitiei, nimic nu te mai poate opri. Nici macar bunul simt.

Intotdeauna am considerat ca un personaj ca Yoo este mult mai inspaimantator decat orice general paranoic. Pentru ca, unde ultimul incearca sa introduca teroarea cu ajutorul fortei [lucru complet logic din punctul lui de vedere, coerenta trebuie macar admirata, daca nu incurajata], in cazul profesorului de drept de la Berkeley, acesta incearca sa insinueze dreptul la lipsa de umanitate, cu ajutorul un discurs academic.

Un alt lucru pe care il vad eu in toata povestea asta, este ca lumea are nevoie de cuvinte linistitoare pentru a putea dormi bustean atunci cand in curte cainii rup in bucati pe cineva. Nu trebuie sa stim foarte multe despre evenimente, atata timp cat suntem asigurati ca actiunile noastre sunt justificate din punct de vedere legal. Ma rog, nu sunt ele tocmai compatibile cu the rule of law, dar daca ne intreaba cineva, macar am incercat. Este trist ca uneori enormitatile se pot strecura atat de usor cu ajutorul cuvintelor invatate la scoala.

Alte articole despre subiect

John Yoo's Living Constitutionalism de Orin Kerr

The Legality of Evil: The Torture Memos and the Living Constitution de Jack Balkin