25 noiembrie 2008

Iarna, criza nu-i ca vara*

Dacă venea criza financiară în timpul verii, sunt sigur că nu s-ar fi supărat nimeni. Mai admiram o bucă pe plajă, mai lingeam o bere, mai mâncam din parizerul învelit în kleenex, dar nu ne amăram. Că doar, nu-i aşa, ie păcat de la Dumnezeu, să strici bunătate de concediul, doar unul ai?! Nu era problemă, între timp se adunau şi experţii, discutau, întorceau problema pe toate feţele, păcat că nu era nimeni să îi vadă, dacă toţi erau plecaţi după senatori, în vacanţă.

Aşa, ghinion, na! că se nimeri mai spre iarnă. Şi dacă pâinea este pe cale de dispariţie, atunci ce ne-a mai ramas? Cum ce? Circul! Cea mai bună metodă de depistat vremurile cu adevărat rele este să te uiţi dacă mai sunt clovni sau nu pe la televizor. Atâta timp cât mai avem circ, treaba va merge.

vaca

Nu poate fi de imaginat o perioadă mai grea de traversat, decât cea în absenţa circului oferit publicului larg. În mod normal, ai sta să te întrebi dacă nu e mai practic să umbli pe la pâine şi să mai tai din circ. Însă după o scurta analiză cost-beneficii, o laşi moartă. Circul nu te costa nimic, mâine poţi să o iei de la capăt. Lumea are o memorie atât de scurtă încât ti se face şi lene, când vine vorba de gafe. Cu binele se obişnuiesc însă repede, iar de uitat uită greu.

Astfel încât, se impuţinează slujbele, dispar firme, se cer ajutoare, cresc dobânzi. Dar garda moare, însă nu se predă. Televiziunile noastre, aprig mâncătoare de rating, ne pregătesc surprize care mai de care mai spumoase, cu ocazia zilei de naştere a ţării, a Crăciunului, a Revelionului, şi de ce nu, a unei ocazii speciale, aşa cum este cea de faliment.

M-am uitat la promo-urile, care anunţau urgia ce ni se pregăteşte şi nu m-am putut abţine să nu mă intreb. De ce oare nu încearca să eficientizeze procesul si să facă o paranghelie mare, împreună. Se şi potriveşte, e legat de specificul momentului aniversar al Unirii, şi parcă ar da mai bine aşa, o manea pe mai multe voci, nu monotonie.

Pentru puriştii care sunt oripilaţi de exigenţa aşteptărilor mele în ceea ce priveşte standardul televiziunilor autohtone, nu vreau decât să îi întreb:

Dacă o să fie mai rău decât până acum, de unde o să ştiţi? Sau poate, o să citiţi la gazetă?

___________________

*acest post mi-a fost inspirat de suprizele nemaipomenite pe care ni le pregatesc harnicele televiziuni din Romania cu ocazia fostelor frumoase sarbatori.