21 ianuarie 2009

What just happened 2009

 

what just happened

Chiar aşa!

Ce naiba s-a întâmplat?

Cred că filmul lui De Niro ar trebui să fie trecut la categoria filmele cu cele mai neinspirate titluri. Probabil că de aia se şi spune că aşchia nu sare departe de trunchi. La aşa titlu, aşa film. Din păcate, tentativa asta de film, nu te face nici măcar să îţi pui întrebarea din titlu, la sfârşitul filmului.

În rest, nu prea ar fi multe de spus, nu contrazice cu nimic ce ştiam şi acum un an. De Niro ştie actorii celebri şi nu îi este greu să îi convingă să joace în filmele sale. Cel puţin ştie încă să joace, Turturo un pic mai puţin, dar nu e problemă, că a reciclat rolul din Big Lebowski şi a adăugat un strop de Barton Fink. Sean Penn nu prea a încăput în film, iar scenele în care apare sunt jenante venind din partea autorului lui Mystic River.

Dar cel mai şters şi penibil este Bruce. Bietul Bruce, cu o barbă lipită invers, cu un acces de isterie care ar fi făcut şi o găină invidioasă, se apucă să devasteze o garderobă. Şi asta din partea omului care a aruncat în aer Nakamoto Building, a furat chopperul lui Zed şi a reuşit să bage maşina în elicopter, chiar dacă aceasta a refuzat să intre. Păcat. Nu ştiu ce au avut cu el, dar sper să se revanşeze cu un rol frumos la anul.

Ironic este că filmul ăsta chiar încearcă să copieze filmele europene. La capitolul auto-ironie. Este amuzant să vezi că în filmele americane, până şi climaxul trebuie să respecte anumite reguli. Punctul cel mai înalt al filmului este anunţat de atâtea ori, încât atunci când se petrece, nu îţi vine să spui decât, Ok! Putem acum să trecem mai departe? Este prea devreme ca să imi dau seama, dar cred că se vrea un fel de manifest la adresa practicilor mai puţin artistic pure, ale Hollywood-ului. Sau cel puţin prin asta sper eu să justifice efortul depus. Yayk!

Prea mult, pentru un film prost, cu poze frumoase. Dacă aţi avut răbdare până aici, încerc să îmi iau revanşa. Aici găsiţi textele tuturor discursurilor preşedinţilor americani, cu ocazia ceremoniei de inaugurare. Via Kottke.