24 aprilie 2014

despre nocivi, părtinitori şi noi, restul

Mă simt onorat de faptul că Ioan T. Morar mi-a răspuns (pe vremuri, la Tulcea, şourile Divertis erau echivalentul unui concert rock), dar nu pot să fiu de acord cu afirmaţia potrivit căreia două tabere sunt părtinitoare, dar doar una dintre ele este agresivă şi prin urmare nocivă.

Şi nici nu mă consider părtinitor. Nu este nevoie să plec capul cu subiectivism, ca să mă taie sabia absurdităţii. Pot să-mi dau seama cînd greşesc şi cînd reuşesc să detectez falsul.

De ce nu cred că CA sunt nocivi. Pentru că la fel cum spuneam şi pe Twitter, influenţa lor este foarte scăzută, oricît de mult şi-ar dori ILD să dovedească contrariul. Iar agresivitatea CA chiar nu ştiu cum s-o măsor, decît punînd-o în oglindă cu cea a ILD. Şi-au dat în cap cu comentariile reciproc, de şi-au făcut cucuie, ambele tabere. Şi o să fiu rău pînă la capăt şi o să spun că ILD chiar au un interes în a demonstra că CA sunt răul pe pămînt, pentru că asta-i transformă pe ei în Sf. Gheorghe care luptă cu fiara.

Nocivă e minciuna, pe faţă sau prin omisiune. Iar ambii au dovedit cu vîrf şi-ndesat că sunt familiarizaţi cu manipularea. Uneori mă întreb dacă-şi mai aduc aminte de unde au pornit să-şi dea cu crătiţile în cap.

Ciondăneala ar fi periferică şi poate n-ar merita atenţie, dacă nu ar fi îndeajuns să citeşti ce scriu şi unii şi alţii şi să înţelegi de ce:

  • aşa-zisa dreaptă politică românească este divizată pînă la desfigurare;
  • aşa-zisa stîngă românească nu poate să-i ia în serios pe unii care au rămas încremeniţi în proiect şi regulat pornesc vînători de vrăjitoare;

Cît despre părtinire, dacă părtinire înseamnă a-l citi pe Dorin Tudoran şi a-i da dreptate în privinţa ILD, atunci mă declar vinovat. Măcar Dorin Tudoran a scris cărţi pe care le-am citit cu plăcere şi s-a semnat pe ele, spre diferenţă de mulţi dintre cei care scriu pe ILD (CA sunt mai curajoşi şi nu semnează anonim).

Dacă pot să înţeleg pe unii bloggeri care au nevoie de vizualizări şi comentarii pentru că reclama e pe bani şi atunci recurg la strategia ieftină de a spune tîmpenii doar pentru a genera comentarii, vizualizări şi retrimiteri la nesfîrşit în online, pentru saituri precum CA şi ILD, tehnica atacului la persoană şi a îngroşării pamfletare nu face decît să le tragă şi mai mult preşul de sub picioare. De ce aş mai citi răfuieli personale, dacă am la îndemînă Marginal Revolution, Crooked Timber, The Browser etc?