Stupidly correct
Isuse!!! rar mi-a fost dat sa vad o încăpăţinare mai mare … In ultimul număr din Idei in Dialog (din păcate site-ul nu este încă “viu”) Alex. Leo Şerban vorbeşte despre AMERICA, filme, iar spre sfârşit despre 300, ultimul film al lui Zack Snyder. Cred ca recenzia filmului este de la început compromisa, dat fiind includerea ei intr-un cadru mai larg, in care se discuta despre ce înseamnă America in ziua de astăzi, pentru cine este interesat, iată o carte ce merita, plus remarca lipsita de fair-play la adresa filmului Sin City. OK. Si acum înapoi la film. L-am văzut ieri, împreuna cu fratele meu, impresia noastră a fost de compilaţie intre Troy, Lord of the Rings, Matrix es jusdes farine (apare si Smeagol, e adevărat, deghizat). Insa filmul nu a devenit controversat din aceasta cauza, ci pentru ca a fost acuzat de partizanat deschis, in cuvintele lui Alex. Şerban, “filmul este departe de a fi inocent”.
Ce poate fi mai inocent decât o ecranizare după o carte de comics marca Frank Miller?
De partea acuzării, publicul de la Berlin, despre care s-a spus ca a huiduit copios filmul, iesind din sala inca de la inceput, amuzandu-se la aparitia lui Xerxes in film, "un colos transgender, cu piercinguri pe tot corpul si ochii facuti, jurnalişti arabi care vad in spartani, impersonarea Americii, alături de demonizarea perşilor. In aceeaşi ordine de idei, aştept cu nerăbdare, demonizarea hunilor, a traficanţilor de sclavi, a lui Cortez in America Latina, a tătarilor, a asirienilor … Acum, fratele meu a făcut o observaţie pertinenta, salutul spartanilor este identic cu cel al trupelor marines americane. De unde ştie asta? Din filmele americane.
Insa, una este sa fii dezamăgit de un film pe care îl aşteptai sa fie primul “action flick” din 2007, si alta este sa te apuci sa cauţi sensuri acolo unde nu sunt. Mi se pare penibil ca la o conferinţa de film, regizorul sa se apere de acuzaţii ridicule ce ţin de frustrările geopolitice ale unor capete sparte. Oricum ceea ce se intampla in Orientul Mijlociu afecteaza pe foarte multa lume, dar nu mi se pare deloc eficient , nici pentru cauza araba, nici in general sa cautam intentii malefice acolo unde nu sunt decat Chip si Dale.
Filmul reprezinta o ecranizare sincera a povestii lui Frank Miller, si doar prin extensie are legătura cu adevărul istoric. O recenzie ce face mult mai multa dreptate filmului, cu toate ca nu este foarte magulitoare poate fi gasita aici iar unul din proiectele viitoare ale lui Snyder pare mai mult decat promitator.