22 august 2007

Sulina II

... sa nu dea Dumnezeu sa te imbolnavesti la Sulina, ca nici el nu te mai poate scapa.

Am simtit ca ramasesem dator cu cateva explicatii cu privire la primul post referitor la experienta sulineza din aceasta vara. Cami imi reproseaza ca am fost prea dur. Iata o versiune imbunatatita.

Pe scurt, la un moment dat a trebuit sa apelam la farmacia si spitalul din Sulina. Nu cred ca exista loc mai deprimat pe lume decat acest spital, asa cum nu exista fiinta mai acra decat farmacista sulineza [poate doar contributia d-lui Iliescu la democratizarea Romaniei]. Cei care vor sa se foloseasca de serviciile execrabile ale farmaciei, trebuie sa stie ca nu exista un program clar, el depinde de umorile unei femei care iti serveste aspirina sau antibioticele, la fel cum ar servi merdenele.

Daca luati microbuzul catre plaja, nu ascultati barfele cu privire la proprietarii terenurilor din imprejurimi. Dupa cinci zile, Robert Turcescu ajunsese latifundiar de Sulina si actionar la un proiect de cateva sute de milioane de euro, ce cuprinde o statiune cu circuit inchis, un cazino si altele asemenea.

Pe plaja, sau mai bine zis ce a mai ramas din ea, programul muzical este tridimensional. Exista manele [care bubuie dintr-un cort imens, in care vinerea si sambata vine un dj, scuze de bricheta], rock, de la o terasa in care barmanii se vaneaza unul pe celalalt, in mod constant. Se pare ca unul dintre ei chiar nu vrea sa inteleaga ce formatie mare este Cradle of Filth, insistand in schimb cu manelele. Iar pe cea de a treia terasa, cand nu e radio, raman niste cd-uri uitate de vreme.

Daca vrei sa te plimbi cu barca, optiunile sunt limitate. Trebuie sa ai noroc sa mai dai peste inca cativa ca tine, altfel de va costa jumatatea drumului dintre Tulcea si Sulina [adica 500 sau 600 de RON]. Pentru banii astia, beneficiezi de o plimbare seaca pe doua canale, in jurul orasului. Rugati-l sa va duca macar pana la Cardon, altfel nu apucati sa vedeti decat periferia orasului. Nu va bazati pe omuletii care tot misuna pe faleza, pentru a face excursii in Delta. Doar doi oameni am cunoscut, de incredere. Unul este Lucian, celalalat este tipul pe bicicleta, cu sapca militara. El se ocupa, pare-se de straini, avand atuul cunoasterii limbii engleze. Mai exista posibilitatea de a inchiria o lotca, pentru 100 de RON, insa nu e recomandat, deoarece s-ar putea sa va credeti Ivan Patzachin si sa va rasturnati in mijlocul Dunarii.

Evitati terasele mari [Coral si mai este una, cred ca cea mai mare], in week-end. Alfel riscati sa va gauriti urechile cu un reverb, mai ceva ca la Adrian Copilul Minune.

Cine chiar vrea sa pescuiasca si nu stie unde, fapt de care ma indoiesc, altfel de ce ati mai merge la Sulina, sa ingrosati randurile habarnaistilor de pe plaja, sa nu mearga pe ultimul canal de la plaja, deoarece se va trezi pe Magherul, in orele de varf, alegandu-se si cu sculele facute praf de desteptii gondolieri de ocazie, sau, la alegere, cu creierii facuti praf, de consumatorii de peturi generoase de bere, ajunsi peste noapte pescari isterici. Nu este recomandat sa intrati in vorba cu ei, deoarece nu stiu nici cum sa faca diferenta intre o cazma si o lanseta.

Ce iti ramane de facut? Mai nimic, daca vrei sa stai degeaba. Altfel, poti sa iei o barca pana la Letea, sa dormi cateva zile acolo si sa vizitezi rezervatia.