Cand gasesti un sfat bun, online sau offline, nu poti decat sa il urmezi.
Cel mai mult mi-a placut inceperea constructiei prezentarii in analog. Foarte bine! Pune un disc, The Band, Deep Purple, Beethoven, orice, apoi apuca-te de gandit prezentarea ta!
Trebuie sa recunosc ca pana sa apuc sa am un loc de munca civilizat, altul decat pierderea vremii prin baruri, nu prea stiam nimic despre PowerPoint. Mai precis, cum sa faci prezentarile cu PowerPoint. Doi ani de lucru cu diapozitivele mi-au fost indeajuns. Nu stiu daca este alt soft care sa imi creeze mai multa plictiseala decat PowerPoint-ul. Din pacate!
Nu spun ca este vina softului. Nu poti sa dai vina pe masina pentru ca te-a lovit pe trecerea de pietoni. Tot un om si-a bagat coada si aici. Am vazut in doi ani, tot felul de prezentari, atat pe offline cat si in online. Cele din online sunt de departe cele mai bune pe care le-am vazut. Prezentarile de pe TED sau cele de pe Slide Share, mi-au facut munca mai usoara, daca nu si viata, in general [si aici ma refer in special la TED si Ken Robinson].
Nu stiu daca ideea este sa faci prezentari la fel de bune ca si cele ale lui Steve Jobs. Nu sunt un fan Apple, nici macar al lui Steve Jobs. Mai curand, trebuie sa fii un fan al metodelor pe care le implica prezentarile acestuia, indiferent de sistemul de operare, sau simpatiile si antipatiile de pe internet. Cred ca mai bine ar fi sa te gandesti sa faci cele mai bune prezentari de care esti capabil. Multa lume porneste cu cele mai bune intentii la inceput, pentru a pava drumul catre un adevarat iad vizual la final.
Research supports the idea that it is indeed more difficult for audiences to process information when it is being presented to them in spoken and written form at the same time.
Priceless! Ce ma surprinde este ca toata lumea este total de acord cu cele de mai sus, doar pentru a trece pe diapozitive un intreg Razboi si Pace. Cred ca se aplica zicala, ce tie nu-ti place, altuia nu face! Nimeni nu vrea sa fie bombardat din toate partile cu asa-zise informatii pe care vorbitorul le considera ca nu mai sufera amanare, prin urmare, a decis sa le arunce pe toate in capul auditoriului. Toata lumea este preocupata de cum va arata pe scena, si mai putin, de cum se vor simti spectatorii. Lucrul asta ma duce cu gandul la ce se tot spune, cum ca spaima de a vorbi in public este cel mai mare cosmar al oamenilor. Cred ca este mai degraba efectul fricii de a te face de ras in public. Sa vorbesti despre ceea ce iti place trebuie sa fie foarte usor. In schimb, daca tu esti sincer cu tine insuti, stii ca nu stapanesti bine subiectul, asta in cazul in care ai idee despre ce vorbesti [foarte rar] si mai stii cat de usor poti fi prins cu mata in sac.
One big misconception of presentation design is that you must be a skilled artist to create more interesting presentations.
Cel putin mie, asta mi-a mers la inima. Sunt groaznic cand vine vorba de culori, desene si astfel de lucruri. Doar pentru ca stii cercul cromatic, asta nu te transforma intr-un vrajitor al culorilor. Mai degraba, un vrajitor din Oz. Cred ca mult mai important este sa stii ceea ce vrei sa transmiti, intai la nivel ideatic si mai apoi, cum sa le pui in practica. Se poate sa faci lucrul asta cu doua bete, o piatra si un pahar de apa. Daca simti ca mai ai nevoie de ceva, poti sa inveti, nu dureaza mult. Nu trebuie sa stapanesti arta Photoshopu-ului sau sa creezi prezentari 3D. Intotdeauna vor fi altele mult mai sofisticate si mai stralucitoare. Oamenii au venit sa vada dirijorul, nu vioara Stradivarius.