Am gasit astazi un post interesant, pe blogul lui Cristian Banu, via zoso. O analiza SWOT a candidatilor la Primaria Capitalei. Aici as vrea sa propun o altfel de analiza, mai apropiata de ceea ce am studiat in scoala, cu toate ca nu se vede. Giovanni Sartori diferentia la un moment dat partidele politice, din punctul de vedere al potentialului fiecarui partid
- de santaj
- de coalitie
prin urmare, iata cateva sugestii ...
Ludovic Orban - santaj - PNL-ul este mezinul sondajelor din ultimile zile, prin urmare ar trebui sa aiba un potential de santaj foarte scazut. Neavand ce sa puna pe masa, se afla in imposibilitatea de a-si impune propriul punct de vedere. In plus, PNL-ul a avut o atitudine moderata, cel putin in ultimii ani, iar Ludovic Orban nu s-a impus prin atacuri furibunde asupra contracandidatilor
... ceea ce ne duce cu vorba la potentialul de coalitie. Daca e sa continui cu metafora fratilor mai mari, pe hartie, Orban are doua optiuni: sa se coalizeze cu PSD-ul sau cu PD-L-ul. Aici lucrurile se complica un pic. La prima vedere, o coalitie cu PSD-ul pare interzisa, cel putin prin prisma electoratului, care nu ar pierde ocazia de a-i penaliza la alegerile parlamentare, intr-un mod dureros pentru putinele procente care i-au mai ramas. O alianta cu PD-L-ul nu pare atat de imposibila, cu toate loviturile sub centura din ultimul timp, pentru ca pana la urma afinitatile elective din cadrul celor doua partide si a electoratului lor [iar aici, daca sunt sincere, partidele ar trebui sa se declare invinse, pentru ca nu cred ca simpatizantii lor se dusmanesc la fel de tare, precum Tariceanu si Basescu] sunt mai puternice decat lucrurile care ii despart.
Vasile Blaga - santaj - In opinia mea, Victor Blaga are un potential de santaj foarte ridicat, cat timp a fost perceput ca un outsider intrat in competitie surprinzator din punctul de vedere al publicitatii. Prin urmare, acesta este puternic motivat sa mearga pana la capat, nefiind dispus sa faca sacrificii. Potentialul de coalitie exista doar in masura in care oferta partenerului este considerata valoroasa din punctul de vedere al investitiei politice.
Cristian Diaconescu - Cred ca nu ii ramane decat sa preia traditia de santaj a partidului care l-a promovat in cursa alegerilor. PSD-ul mai mult, si mai putin Cristian Diaconescu ca persoana, are un potential de santaj foarte scazut, cu fiecare an electoral demonstrand ca este genul de partid, care atunci cand se apropie numaratoarea finala, in cazul in care aceasta nu il avantajeaza, isi ia jucariile si se muta in opozitie. Fiind cotat de multi ca o cauza pierduta, datorita lipsei de aderenta a PSD-ului in electoratul Capitalei, Cristian Diaconescu nu prea ar avea ce sa puna pe masa. Nici macar pentru a se coaliza. Pariul meu este ca se va da liber in turul doi, in cazul in care PSD-ul nu va intra in prelungiri. Nu prea il vad pe Mircea Geoana sau pe Ion Iliescu trimitand bezele catre PNL sau catre PD-L.
Mi se pare inutil blogul lui Cristian Diaconescu, facut ca sa fie. Mai bine isi completa pagina de pe Wikipedia.
Imi cer scuze si pe aceasta cale, candiatului Partidului Romania Mare, cat si ilustrului Cappo di tutti Cappi, Vadim Tudor, pentru ca nu l-am inclus in lista de mai sus. Sunt sigur ca se vor descurca si fara.
Acestea fiind spuse, iau o pauza pentru a pleca la Tulcea. Ne auzim saptamana viitoare.