02 martie 2009

Mic ghid teve pentru politicienii români

 

Câteva sfaturi dezinteresate, de la un telespectator dezgustat de prestaţiile voastre:

  • Evitaţi să apăreţi la televizor, să acceptaţi invitaţii în cazul în care nu v-aţi definitivat o agendă* cu privire la subiectele pe care doriţi să le discutaţi. Nu vă speriaţi, nu e vorba de cine ştie ce muncă intelectuală, încape pe o pagina A4, nu vă ia mai mult de o oră, două. OK, în cazul celor mai leneşi dintre voi, o zi. Na, astăzi nu mergeţi la restaurant.
  • Cunoasteţi-vă duşmanul! Adică moderatorii teve. Aflaţi cât mai multe lucruri despre ei, despre audienţele lor, nu vă interesează ratingul că nu vă faceţi publicitate. Capatos are rating, dar nu vă recomand să mergeţi la el, s-ar putea să vă bată Nikita, sau mai rău. În cazul în care nu puteţi să faceţi lucrurile de mai sus, încercaţi să repetaţi în gând, de câteva ori, numele moderatorului, până îl reţineţi. După care, mai repetaţi-l de câteva ori.
  • Unii dintre ei au bloguri, Ciutacu, Dumitrescu, citiţi-le pe diagonală, în fugă, cum vreţi. Vă ajută, credeţi-mă. Astfel, veţi evita să gafaţi când vă este lumea mai dragă.
  • În particular, pentru politicienii bărbaţi. Ştiu că majoritatea dintre voi aveţi o vârstă care vă revendică dintr-o epocă în care femeia nebătută e ca moara neferecată, locul femeii este la cratiţă, etc. dar încercaţi să nu mai fiţi atât de mitocani. Chiar dacă doamnele se coboară cel mai adesea la un nivel paleolitic de discurs.
  • Pentru femeile politician, încercaţi să păstraţi un ton cât mai calm, nu ridicaţi vocea, vorbiţi cu aceeaşi intensitate toată emisiunea. Încercaţi să nu păreţi că vă certaţi pe un loc de parcare, sau că sunteţi în piaţă. Chiar dacă subiectele discuţiei v-ar face să credeţi altceva.
  • Apropo de moderatori, câteva sfaturi punctuale. Sub nici o formă, nu îi contraziceţi pe Răzvan Dumitrescu, nu o întrerupeţi pe Andreea Creţulescu, CĂ V-AŢI ARS! Şi nu daţi impresia că ştiţi cum stau lucrurile, pentru că nu ştiţi nimic. Da? Vedeţi că uneori Corina Drăgotescu sare de la un subiect la altul.
  • Nu mergeţi la Antena 2. Nu se va uita decât familia voastră. Cei care nu au internet.
  • Nu fiţi distant cu Ciutacu, că nu merge, mai ales că studioul este mic. Îi place să se tutuiască cu toţi invitaţii. Lăsaţi de la voi. Dar puteţi vorbiţi peste Ion Cristoiu, nu se supără.
  • Dacă mergeţi la Antena 3, la Gâdea, îmbrăcaţi-vă cât mai comod. Pentru că s-ar putea să vreţi să o rupeţi la fugă. De ruşine, de frică, de amândouă. Şi vorbiţi monosilabic.
  • Nu mergeţi la Cioran, Brancu, Munteanu decât dacă o ardeţi prin cafenele de pe Dorobanţi. Şi ştiţi cât mai multe mărci de maşini scumpe. Staţi liniştit, nu trebuie să le şi aveţi. Nici ei nu le au.
  • Priviţi cât mai mult camera, nu vă uitaţi în gol, de parcă tocmai aţi înghiţit un pumn de Prozac. Asta nu înseamnă că trebuie să vă ignoraţi gazda, dar când vă cere să vă adresaţi publicului, uitaţi-vă pentru numele lui Dumnezeu la cameră!

… aaa, şi să nu uit, încercaţi să nu repetaţi întrebarea sub forma unui enunţ. Exemplu, Întrebare: este acesta un subiect delicat? Răspuns: Este acesta un subiect delicat, aşa cum am mai spus-o … vă face să păreţi analfabet, sau un pic retardat, în cel mai bun caz.

Succes!