27 mai 2012

Românii şi Grecia


Acum cîteva zile, mă întreabă un prieten. De ce creşte Euro? Habar n-am zic, nu sunt specialist, dar pot să repet şi eu ce am citit. În parte, pentru că în cazul ieşirii Greciei din zona Euro, multă lume (cu influenţă asupra RON-ului) crede că efectele exitului se vor răsfrînge şi asupra României, prin urmare o încredere mai mică în RON şi o rată de schimb mai mare. Da ce treabă are Grecia cu România, zice prietenu meu.
Oricît m-am chinuit să-i explic, n-am reuşit. Întrebarea se-ntorcea ca un bumerang, ce-are grecu cu românu şi cu cursul de schimb? Habar n-am.
Dar mi-am adus aminte de discuţie, cînd am citit articolul lui Petreanu, despre mesajul trimis de Lagarde către greci. Citiţi-l, este instructiv în cazul în care aţi uitat ce fel de oameni populează instituţiile financiare internaţionale. După sute de pagini despre cultura organizaţională, mi-e frică să-mi imaginez ce fel de instituţie e aia care permite accesul în poziţiile de top unui individ ca DSK. Nu am mai multă încredere în Lagarde.
Dacă aş fi avut un bănuţ pentru fiecare dată cînd am auzit de statul asistenţial, acum aş fi fost un om bogat. Am căutat în stînga şi-n bibliotecă, dar n-am găsit nimic care să se potrivească cu România. Ce vreau să zic este că o sentinţă de genul statul asistenţial şi grecii/românii hoţi nu face decît să radicalizeze discuţia. ”ne-asistaţii” se simt nedreptăţiţi pentru că plătesc oalele sparte pentru un asistat imaginar, asistaţii sunt furioşi că nu-nţeleg cum pot fi şi săraci şi asistaţi în acelaşi timp.
Acum Mîndruţă zice că grecii sunt proşti, că aleg să nu mai primească pensii. Fraierii, mai rău, marxiştii! De ce? Pentru că ar trebui să plătească oalele sparte după nişte guvernanţi idioţi şi incompentenţi (ca să nu zic de-a dreptul criminali în prostia lor)?! Observ că nimeni nu se uită la faptul că SYRIZA nu are decît 25% din preferinţe, prin urmare, marea majoritate a grecilor nu este de stînga, doar pentru că se simt legaţi de pomana statului. Majoritatea grecilor nu vor decît ca cei cu adevărat vinovaţi să plătească. Dacă sunt guvernanţii lor, cu atît mai bine. Dacă sunt instituţiile străine, atunci good luck and good night, you're on your own, I guess.
N-am auzit pe nimeni să comenteze de statul asistenţial acum zece ani. Ciudat cum ne-am deşteptat între timp. M-am săturat de generalizări din ăstea stupide. Nu ştiu de ce, dar am mai multă încredere într-un studiu publicat acum mulţi ani despre cum incompetenţii se cred genii şi mai puţin în reprezentanta unei instituţii care s-a făcut în nenumărate rînduri de rîs.
Nu vi se par dubioase generalizările ăstea? Grecii sunt toţi leneşi, sunt toţi hoţi, nu-şi plătesc taxele, fentează statul, sunt corupţi ...? Sincer aş prefera să identificăm problemele sistematic şi să le rezolvăm, pentru că generalizările au prostul obicei de a duce la concluzia că totul este pierdut, situaţia-i fără ieşire.