Acum cateva zile am citit un post cu privire la succesul pe care inca il inregistreaza maneaua pe plaiurile mioritice. A venit la fix dupa stirea cu tablourile pe versuri. Incurajat de aceste doua reactii gasite pe internet am sa incerc sa lansez un proiect care sa aduca la suprafata aceasta comoara inestimabila, care este maneaua, mai precis, versurile regasite pe acordurile line ale unui Sorinel Pustiu, Adrian sau Liviu. Pentru ca nu-i asa, ne plangem de zgomotul facut de manelisti, dar cati dintre noi am plecat, macar pentru cateva secunde [ce vor parea o eternitate] urechile la versurile manelelor. Si ele este oameni. Imi aduc aminte cu nostalgie de vremurile vechi, cand Tulcea rasuna de inconfundabilul refren:
Te iubesc taticul meu Stiu ca ai tinut la mama, Dar zice pana si Costica, ca vrei sa ne aduci alta mamica
Sa nu mai pierdem vremea si sa purcedem,
textul de astazi este preluat de aici, dar mai sunt si alte izvoare de stiinta, la liber, pe internet.
Liviu Pustiu - Am o gagica belea
Am o gagica belea imi da bani sa stau cu ea
Are masina mortala,
I-a bagat pe toti in boala
Imi place in discoteca cand mai dau de vreo bruneta
Dar cand imi e viata mai dulce ea ma lasa si se duce x2
Refren x2:Am o gagica belea
Imi da bani sa stau cu ea
Are masina mortala
I-a bagat pe toti in boala
Dar am dat peste-o pustoaica
Talentata si bogata
Se mira prietenii mei
Ca ma tine pe banii ei x2
Refren Am o gagica belea
Imi da bani sa stau cu ea
Are masina mortala
I-a bagat pe toti in boala x2
Refren Am o gagica belea
Imi da bani stau cu ea
Are masina mortala
I-a bagat pe toti in boala x2
Ce a vrut poetul sa spuna
In primul rand putem sa identificam personajul principal, gagica ca facand parte din grupul blondelor, in opozitie cu descoperirile de prin discoteci ale naratorului, o blonda, asadar, care nu are altceva mai bun de facut decat sa il intretina pe el. El se alatura astfel colectiei exclusiviste apartinand blondei in cauza, din care mai face parte si o masina mortala, posesoarea unor puteri supranaturale, ea reusind sa imbolnaveasca pe toti cei ce indraznesc sa priveasca la cei doi, plimbandu-se cu masina mortala. Naratorul nu se bucura de o reputatie prea buna, nici macar printre prietenii sai, din aceasta cauza, acestia sunt surprinsi sa afle ca acesta a reusit in viata. Insa, nu pot decat sa suspectez ca acest succes este efemer, datorita naturii instabile, de aventurier, pe care o poseda naratorul, fara nici o conotatie sexuala. Mitul aventurierului este un domeniu foarte fecund in bestiarul manelistic, dar il voi aborda la momentul potrivit.
Observam o rasturnare de stereotip in urmatoarele versuri, in care idealul nu mai este reprezentat de catre femeia de succes, succes care si-a cerut sacrificiul, mai precis anii, mai clar pentru cititori, o femeie in varsta. Femeia despre care discutam aici este o pustoaica. Prin urmare, ea nu si-a castigat singura banii, ii are cel mai probabil de la un prieten de al ei, un domn in varsta, iarasi intervine tributul cerut de succesul financiar, asadar, un domn cu potenta financiara, pe care l-a parasit in favoarea baistrucului de narator. Nu este prima data cand Liviu ne vorbeste despre pustoaice, acestea revenind constant in versurile sale, probabil vrea sa ii spuna laitmotiv, el recidivand cu Pustoaica criminala, probabil o poveste la fel de penal - incantatoare.
Doamna/domnisoara in cauza este talentata, ne spune naratoru'. In ce fel si cand, asta nu putem decat sa ghicim, cantautorul lasandu-ne liberul arbitru in pace.
Ce ar trebui sa retinem
In primul rand, adanca cugetare filozofica, interpolata in primele versuri, precum ca brunetele te lasa cand e viata mai dulce. Probabil ca are legatura cu nivelul zaharului in sange, sau ceva de genu' ...
modestia naratorului, succesul acestuia datorandu-se exclusiv unor factori independenti de propria persoana. Eroul nostru nu incearca sa influenteze in vreun fel destinul, trandand aici reminiscentele orientale, bazate pe increderea intr-o karma/predestinare cosmica, altfel destul de explicabila, daca tinem cont de originile etnice ale autorului.
si nu in ultimul rand, ca nu ar trebui sa ne mai mire nimic.