14 ianuarie 2009

Ştiri în neştire

De data asta, pe un ton mai serios despre Gaza. O ştire mai puţin obişnuită a stat de câteva zile pe prima pagină a ziarelor şi televiziunilor străine, mai puţin însă în România, bag eu sama. Din cauza asta, v-o prezint mai jos.

Acum câteva zile a apărut în presa străină un filmuleţ în care un cameraman filma moartea fratelui său, ambii palestinieni în Gaza. Filmuleţul a fost preluat de CNN şi afişat pe site (după tot scandalul, a rămas doar textul). Toată lumea a înfierat cruzimea evreilor, a blestemat guvernul şi armata, americanii, pe micky mouse şi pe donald duck la un loc.

Asta până când, un alt medic a descoperit că e ceva putred în Danemarca, urmărind mai cu atenţie felul în care încercau medicii să îl resusciteze.

I’m no military expert, but I am a doctor, and this video is bullsh-t. The chest compressions that were being performed at the beginning of this video were absolutely, positively fake. The large man in the white coat was NOT performing CPR on that child. He was just sort of tapping on the child’s sternum a little bit with his fingers. You can’t make blood flow like that

Little Green Football au săpat şi mai adânc şi au descoperit că micuţul doctor din Norvegia nu este chiar uşa de biserică. Cât de întortocheate sunt Căile Domnului, un marxist radical din Norvegia sprijină o organizaţie teroristă, Hezbollah, în lupta împotriva evreilor. Între timp a apărut şi o denumire pentru toate poveştile de tipul ăsta, Pallywood, ce vrea să descrie modul părtinitor în care este descris conflictul din Gaza.

GILBERT AND HIS medical colleague Erik Fosse seconded by the Norwegian aid organization NORWAC, for which Fosse is boss. NORWAC’s partners include Hezbollah’s Martyr Foundation, which collects and distributes money to suicide bomber’s families.

Acesta este filmuleţul,

Vă mai dau un exemplu de jurnalism obedient. Channel 4 şi-a făcut în ultimele săptămâni un renume din propaganda anti-israeliană pe care o face zi de zi, prin intermediul reportajelor. Luaţi ştirea de mai jos,

cum au ajuns ei la titlu, pentru că am urmărit reportajul de mai multe ori, şi nu am reuşit să găsesc vreo dovadă cum că ar fi adevărat? Tot ce am văzut şi auzit sunt pure speculaţii. Penibil.

Încă o dovadă că Internetul este un loc periculos şi trebuie să ai grijă pe unde îţi arunci ochii, pentru că nu tot ce zboară, omoară palestinieni. Vreau să fac o precizare, toate lucrurile ăstea nu demonstrează nici pe departe justeţea acţiunilor Guvernului israelian. Dar există o concluzie importantă care se poate trage din toate poveştile de genul ăsta. Televiziunea nu va face decât să îngreuneze şansa unei înţelegeri între palestinieni şi evrei. Soluţia nu se află pe ecran.